Om mig

Jag heter Tove, är 33 år och bor i Malmö tillsammans med min man. Jag brinner för kost och hälsa och utbildade mig därför till kostrådgivare inom lågkolhydratkost och paleo under hösten 2012 genom Anna Hallén utbildningar AB.

Min historia

Mitt intresse för kost och hälsa väcktes till liv 2007 när jag efter min civilingenjörsutbildning började jobba. Plötsligt blev jag mer stillasittande och hade bättre ekonomi vilket ledde till en sämre kosthållning eftersom jag hade råd att köpa mer mat än tidigare. Jag gick snabbt upp några kilo i vikt och gick ner dessa genom kaloriräkning och hård träning 3-4 ggr/vecka. Jag levde på 1300 kcal/dag till och från i några år, trots att jag konstant var hungrig. Jag märkte att det blev svårare och svårare både att gå ner i vikt och att hålla vikten, fastän jag höll mig till 1300 kcal per dag och tränade mycket, men jag trodde inte att det fanns något annat sätt.

Vad hände sen?

2010 började det pratas mer och mer om LCHF i medier. Ärligt talat var jag rätt irriterad på hela debatten. Eftersom jag hade hittat ett sätt som fungerade att gå ner i vikt på (åtminstone till en början) så var jag övertygad om att jag hade ”facit”. Jag tyckte att det var ett himla tjat om att äta eller inte äta kolhydrater/fett/protein, och tyckte att istället för att debattera vad man ska eller inte ska äta, så kunde alla istället fokusera på att äta mindre och röra på sig mer, så skulle problemet vara löst. Jag bestämde mig till sist för att läsa på och prova under 2 veckor, för att bevisa att det inte fungerade. När jag läste på om LCHF så var det till mitt förtret mycket som lät logiskt och jag förstod äntligen sambandet mellan kolhydrater, insulin och fettlagring. När jag började prova var jag fortfarande både fetträdd och kalorirädd, så jag räknade kalorier samtidigt för att inte bli för tjock. Istället märkte jag att jag höll mig mätt längre på samma mängd energi, och magen som alltid varit svullen blev platt och lugn på bara 3 dagar. Efter en vecka hade jag minskat 3 kg i vätska, och jag var piggare och mådde bättre.

Från intresse till yrke

Sedan vintern 2010 när jag började äta LCHF så har lågkolhydratkosten varit min livsstil. Jag gjorde så stora hälsovinster (t ex så är min tidigare besvärliga allergi helt borta) och intresserade mig därför mer och mer för kost, hälsa och evolution. Jag läste massor med böcker, och när Anna Hallén drog igång sin kostrådgivarutbildning 2012 anmälde jag mig direkt. I oktober 2012 var jag färdigutbildad kostrådgivare, men fullärd blir man aldrig inom detta område. Jag har gått lite olika vidareutbildningar, bl a om viktnedgång för den besvärliga kroppen och hormoner. Just hormoner, stress och kvinnohälsa är det område jag brinner mest för och i framtiden vill fördjupa mig ännu mer inom. Jag driver mitt eget företag Toves Hälsa, där jag jobbar med kostrådgivning för att hjälpa fler att förbättra sin hälsa genom långsiktig livsstilsförändring.

Hur äter jag?

Det finns många missuppfattningar om vad LCHF innebär, och därför säger jag hellre att jag äter lågkolhydratkost med naturliga fetter. Jag strävar efter att äta så arteget som möjligt, och utesluter helt gluten. Jag har märkt att jag mår bättre utan mejeriprodukter och därför äter jag snarare enligt paleo. Men jag tycker inte att man behöver sätta en etikett på det man äter och följa några regler. Vi är alla olika individer som fungerar på olika sätt och har olika mål, därför finns det inte en exakt kosthållning som passar alla! Jag har hittat en livsstil som passar mig, som har gjort mig piggare, friskare och gladare, och min dröm är att få hjälpa fler att göra detsamma!